Black Horse vitamiinit ja rehut

Annelin merkittävimmät työtehtävät ovat olleet Black Horse rehujen suunnittelu ja Ruokinnalla Tuloksiin kirjan kirjoittaminen. Black Horse rehut saatiin markkinoille jo 80-luvun alussa ja melko pian ne tulivatkin todella suosituiksi sekä ravi- että ratsuhevosten ruokinnassa. Osa Black Horse rehujen valmistuksesta siirtyi Biofarmille jo 2000-luvun alussa ja lopun vuonna 2010, kun Espanjaan muutto lähestyi. Lopullinen siirto tapahtui 2012, kun Biofarm alkoi valmistaa myös Valmentajien treenimenttiä. Nykyisin sarjassa on myös paljon uusia Biofarmin kehittämiä tuotteita.

 


BLACK-HORSE Ca KALKKI

Annostus hevoset: 30 g/pv

Black Horse kalkkivalmiste sopii kaikenikäisille hevosille kalkin, magnesiumin ja piin lähteeksi. Kalkki on hevosruokinnan kulmakiviä, mutta ylimääräisen lisän tarvitsevat erityisesti kasvavat varsat ja imettävät tammat. Kalkkia on syytä lisätä myös vanhan hevosen ja luuvioista kärsivän hevosen ruokintaan. Jos ruokinta on hyvin fosfori- pitoista, kuten viljavoittoinen ruokinta usein on, tulisi kalkkia lisätä ruoan joukkoon. Kalsium ja fosfori esiintyvät pääasiallisesti yhdessä, joten niiden toiminnat liittyvät läheisesti toisiinsa. Kalsiumin ja fosforin oikea annostelu on hevos- ruokinnan keskei- simpiä tekijöitä. Kalkkia tulisi aina olla kaksi kertaa enemmän kuin fosforia! Yliannostus fosforia aiheuttaa luiden kalsiumpitoisuuden laskun.


BLACK-HORSE B-VITAMIINI VALMISTE

Annostus hevoset: 20 g/pv

Black Horse B-vitamiinivalmiste on kokonaisvaltainen B-vitamiinituote, joka sisältää tärkeimpiä hevosen tarvitsemia B-vitamiineja. Tuotteessa on myös oluthivaa, joka on luonnollinen B-vitamiinin lähde. Ennen kaikkea kovassa rasituksessa olevat kilpa- hevoset tarvitsevat B-vitamiinien lisän. Black Horse B-vitamiinivalmisteessa on myös magnesiumia, joka edesauttaa lihaksia toimimaan oikealla tavalla.

Tuotteeseen on lisätty myös maitohappobakteereja joten se on erinomainen maitohappobakteeri-valmiste. Siten se on erityisen sopiva hevosille jotka kärsivät suolisto- häiriöistä, ns. koli-häiriöistä ja se saattaa auttaa myös silloin kun hevonen syö omaa lantaansa.

Huonokuntoisille hevosille tuotetta voi käyttää karvapeitteen parantamiseksi.

Tietoisku! B-ryhmän vitamiinit kuuluvat vesiliukoisiin vitamiineihin ja niitä muodostuu paksussasuolessa. Paksunsuolen pieneliöstön toiminnan häiriintyminen, eli kolihäiriöt saattavat aiheuttaa niiden puutetta! Häiriöt voivat aiheuttaa ripuli, antibioottikuuri, pilaantuneet tai jäätyneet rehut, äkilliset ruokintamuutokset sekä väärä heinä-väkirehusuhde.


BLACK-HORSE ELEKTROLYYTTI

Annostus hevoset: 40 g/pv

Elektrolyyteillä tarkoitetaan elimistön tavallisia mineraaleja, joita tarvitaan neste- ja energiatasapainon ylläpitämiseksi. Ne kuljettavat myös hermoärsyk- keitä lihaksiin ja aikaansaavat lihasten liikkeen. Elektrolyytti tarkoittaakin kemian kielellä sähköä johta- vaa ionisoituvaa ainetta. Yleisimmät elektrolyytit ovat natrium (Na), kloridi (Cl) ­ yhdessä natriumkloridi (NaCl) eli suola, kalium (K), magnesium (Mg) ja kalsium (Ca). Kovassa rasituksessa hevonen hikoilee runsaasti ja elimistön toiminnan kannalta tärkeitä kivennäisaineita poistuu hien mukana. Erityisesti kilpahevoset tarvitsevat usein ylimääräisen lisän elektrolyyttejä maksimaalisen suoritus- kyvyn takaamiseksi. Elimistöstä poistuneita kivennäisaineita pystyy helposti korvaamaan Black Horse:n elektrolyyttivalmisteella. Se sisältää oikeassa suhteessa yllä mainittuja tärkeitä kivennäisaineita.

Tietoisku! Kovassa rasituksessa oleva hevonen hikoilee tunnissa jopa 15­20 litraa!
Tietoisku! Normaalityössä oleva hevonen tarvitsee suolaa (NaCl) 30­50 g päivässä, kun taas kovassa valmennuksessa olevan kilpahevosen suolantarve saattaa nousta jopa 100 g:aan päivässä!


BLACK-HORSE E-VITAMIINI

Annostus hevoset: 20 – 40 g/pv

Erityisesti kovassa valmennuksessa ja kilpailukäytössä olevat hevoset tarvitsevat usein ylimääräisen lisän E-vitamiinia. Black Horse E-vitamiinivalmisteessa on korkea amino- happopitoisuus joka yhdessä E-vitamiinin kanssa kasvattavat lihasmassaa. Tuotteeseen on lisätty myös magnesiumia, joka edesauttaa lihaksia toimimaan oikealla tavalla. Black Horse E-vitamiinivalmiste sopii erittäin hyvin myös astutuskauteen valmistautu- ville siitosoreille ja -tammoille. Tuote sisältää myös soijajauhoa, jossa on runsaasti siitoshevosille ja kasvaville varsoille tärkeitä valkuaisaineita. E-vitamiinin tarve nousee myös, jos ruokinta sisältää paljon rasvapitoista rehua ja vastapuitua viljaa.

Tietoisku! Jos hevoselle annetaan kasvisöljyä energialähteeksi, pitää myös E- vitamiinia lisätä ruokintaan! E-vitamiini auttaa rasvahappojen kuljettamisessa.


BLACK-HORSE Mg-B12

Annostus hevoset: 40 g/pv

Black Horse B12- Magnesium- valmiste soveltuu erityisen hyvin kovassa valmennuk- sessa oleville kilpahevosille, jotka reagoivat voimakkaasti erilaisille stressitekijöille. Suurissa määrissä sekä B12 että magnesium vaikuttavat rauhoittavasti hermoston toimintaan.

Tietoisku! Selvää yliannostusta magnesiumia ja B12-vitamiinia käytetään joskus hermostuneiden hevosten rauhoittamiseen. Tällöin kannattaa kuitenkin kysyä asiantuntijalta neuvoa!


BLACK-HORSE Fe TURBO

Annostus hevoset: 20 g/pv
Annostus varsat: 10 g/pv

Black Horse Turbo rautavalmiste on tarkoitettu avuksi lähinnä silloin kun hevosen veren rauta-arvot ovat tilapäisesti laskeneet. Rauta on kuitenkin aina tärkeä hivenaine kilpahevosille, siitostammoille ja varsoille. Raudan imeytymisen kannalta tärkeitä aineita ovat C-vitamiini, foolihappo, B6-vitamiini, B12-vitamiini sekä E-vitamiini ja hivenaineista kupari ja koboltti. Black Horse Turbo sisältää rautayhdisteiden lisäksi myös näitä vitamiineja ja hivenaineita, joten raudan imeytyminen verenkiertoon on taattu. Black Horse Turbo on monipuolinen ja mahdol- lisimman luonnonmukainen rautavalmiste.

Tietoisku! Monissa tapauksissa raudan puute johtuu raudan huonosta imeytymisestä eikä rehujen alhaisesta rautapitoisuudesta! Tällöin suurien rautaannoksien syöttä- misestä ei ole hyötyä, vaan vitamiinien ja muiden hiven-aineiden tasapainoa täytyy tarkistaa.


BLACK-HORSE Zn SINKKI

Annostus hevoset: 30 g/pv

Black Horse Sinkkituote sisältää sinkin lisäksi myös kuparia, mangaania ja rautaa. Tutkimukset ovat osoittaneet että hevosten perusruokinta sisältää usein liian vähän sinkkiä ja kuparia. Tämä voi olla syynä myös hevosen veren alhaisiin rautaarvoihin, sillä sinkki ja kupari liittyvät läheisesti rehun rauta- pitoisuuteen. Sinkkituote sopii siis kivennäislisänä kaikenlaisille hevosille.

Tietoisku! Varsinkin Keski- ja Itä-Suomen maaperässä on hyvin alhainen sinkki- pitoisuus, jolloin myös heinän sinkkipitoisuus jää alhaiseksi. Näillä alueilla voi syntyä erityinen tarve lisätä sinkkiä ruokintaan!
Tietoisku! Hännän tyveen ilmestyvät ihovauriot sekä kutina ja karvan lähtö voi olla oireilu sinkin puutteesta!


BLACK-HORSE KILPAREHU

Rehun paino: n. 80g / dl

Annostus:
Kilpahevoset: 300 g / pv
Ravihevoset: 300 – 400 g / pv

Kevyessä työssä olevat hevoset: 200 – 250 g / pvKilpahevonen tai kovassa valmennuksessa oleva hevonen tarvitsee rehuistaan runsaasti energiaa, valkuaista, kivennäisiä ja vitamiineja. Huippusuorituksien saavuttamiseen ei pelkkä heinä-kaura-ruokinta riitä. Useamman lisäravinteen syöttäminen ²varmuuden vuoksi² ei sekään ole suotavaa, sillä yksittäisen ravintoaineen yliannostus saattaa olla haitallisempaa kuin lievä puutostila.

Black Horse Kilparehu on täysipainoinen kivennäis-, vitamiini-, ja valkuais- tiiviste, joka on suunniteltu vastaamaan kilpahevosen erityisiä tarpeita. Lisäämällä Kilparehua hevosen perusruokintaan, eli heinä- kaura- ruokintaan, voidaan taata että hevonen saa tarvitsemansa ravintoaineet ilman yliannos- tuksen vaaraa. Sen koostumusta on taannoin muutettu vielä paremman lopputuloksen saavuttamiseksi.


BLACK-HORSE VARSAREHU

Pakkauskoko: 6 kg / 20kg
Rehun paino: n. 80g / dl

Annostus:
n. 300g koko kasvukauden ajan

Kasvavan varsan ruokinta on ensiarvoisen tärkeää hevosen tulevan kehityksen kannalta. Virheellisestä ruokinnasta johtuvia kasvuhäiriöitä on lähes mahdotonta korjata tulevaisuudessa. Oikea ja tasapainoinen ruokinta kasvuiässä maksaa varmasti siihen kulutetun ajan ja vaivan takaisin.

Black Horse Varsarehu on kasvaville varsoille suunniteltu kivennäis-, vitamiini- ja valkuaistiiviste. Siinä on kaikki varsan tarvitsemat tärkeimmät ravintoaineet oikeassa keskinäisessä suhteessa. Black Horse Varsarehua lisätään perusruokintaan, eli heinä-kaura-ruokintaan. Varsalle kannattaa alkaa syöttää Varsarehua viimeistään vieroituksen alettua aina kolmen vuoden ikään asti. Koostumusta on taannoin muutettu vielä paremman lopputuloksen saavuttamiseksi.


BLACK-HORSE TAMMAREHU

Pakkauskoko: 6 kg / 20kg
Rehun paino: n. 80g / dl

Annostus:
Tiineyden alussa: 150 g / pv
9. – 10 tiineysku: 200 – 300 g / pv
viim. tiineysku:250 – 350 g / pv
imettävät tammat: 400 – 450 g / pv

Tamma tarvitsee oikean ja tasapainoisen ruokinnan erityisesti tiineyden ja imetyskauden aikana. Varsa saa ravintonsa tammalta, joten kivennäisten, vitamiinien ja valkuaisen tarve on kantavalla ja imettävällä tammalla normaalia suurempi.

Black Horse Tammarehu on kivennäis-, vitamiini- ja valkuaistiiviste siitostammoille. Lisäämällä sitä tamman perusruokintaan, eli heinä- kaura- ruokintaan, voidaan taata että tamma ja varsa saavat kaikki tärkeät ravintoaineet oikeassa keskinäisessä suhteessa. Koostumusta on taannoin muutettu vielä paremman lopputuloksen saavuttamiseksi.

Facebookissa pysyt tapahtumien tasalla. Uusimmat asunnot ja hevostapahtumat päivitetään viikoittain!

facebook.com/Hevosfakta

Lue lisää muutostamme ja elämästämme täällä Costalla uusimmasta kirjasta ”Kun Espanjan aurinko pimeni”. Kirjasta enemmän kirjaosiossa.